Το φιλολαϊκό προφίλ του συζύγου της Ταγίπ Ερντογάν, θέλησε να ενισχύσει η Πρώτη Κυρία της Τουρκίας μαζεύοντας ντομάτες σε χωράφι, στην Αγιά της Άγκυρας. Το σκηνικό είναι φανερά στημένο, με την Εμινέ Ερντογάν να συμμετέχει στη συγκομιδή με ένα μικροσκοπικό καλαθάκι που χώραγε το πολύ δέκα ντομάτες.

Δείτε το βίντεο

Ο πληθωρισμός – ρεκόρ στην Τουρκία και οι μειώσεις επιτοκίων

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Τουρκίας προκάλεσε πραγματικό σοκ στις αγορές, μειώνοντας τα επιτόκια της τουρκικής λίρας κατά 100 μονάδες βάσης, όταν ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα καλπάζει με 80%, ακόμη και με τα επίσημα, συνήθως εξωραϊσμένα, στοιχεία. Σε μια συγκυρία παγκοσμίως υψηλού πληθωρισμού και με τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να αυξάνουν τα επιτόκια διακινδυνεύοντας την ύφεση, η κίνηση φέρει τώρα το κόστος δανεισμού της Τουρκίας στο 13%. Η είδηση προκάλεσε αυτομάτως νέα πτώση της τουρκικής λίρας κατά περίπου 1%, με την ισοτιμία του νομίσματος να σπάει πλέον το φράγμα των 18 λιρών προς ένα δολάριο, υποχωρώντας στις 18,14 λίρες ανά δολάριο.

Προφανής πρόθεση της κεντρικής τράπεζας είναι για μια ακόμη φορά να ενθαρρύνει τον δανεισμό, ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία και να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους κι ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κυβερνών κόμμα να ηττάται κατά κράτος. Στη σχετική της ανακοίνωση η Τράπεζα της Τουρκίας υπογραμμίζει πως «είναι σημαντικό οι όροι χρηματοδότησης να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την οικονομία ώστε να διατηρήσει την κεκτημένη ταχύτητα η βιομηχανική παραγωγή και να συνεχιστεί η θετική τάση στην απασχόληση, εν μέσω μιας περιόδου εντεινόμενης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη και τους κλιμακούμενους γεωπολιτικούς κινδύνους». Μιλώντας στους Financial Times, ο Τσεϊχούν Ελτζίν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης, σχολίασε πως «μάλλον ήρθαν εντολές…