Η Τουρκία που… δεν ενδιαφέρεται μόνο για το Ισραήλ και ο συγκυρία με την Ρωσία

Η Τουρκία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ήρθαν σε συμφωνία, προκειμένου να «επιδιορθώσουν» τους δεσμούς που παρέμεναν εύθραυστοι επί μια δεκαετία.

Η ανακοίνωση της 17ης Αυγούστου ότι το Ισραήλ και η Τουρκία θα εξομαλύνουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και θα ανταλλάξουν πρεσβευτές, δεν έσκασε ως «κεραυνός εν αιθρία», αφού έρχεται λίγο καιρό μετά τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Όπως αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Council on Foreign Relations, η τουρκική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η αποκλιμάκωση με το Ισραήλ και άλλες περιφερειακές δυνάμεις εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά της, τη στιγμή που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό και ταυτόχρονα επικεντρώνεται σε βασικές ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, όπως ο κουρδικός εθνικισμός και οι σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα.

  • Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνουν για την Αθήνα οι νέες ισορροπίες

Οι τεταμένες σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Η βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας αποτελεί σημαντική αλλαγή. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, οι σχέσεις ήταν τεταμένες. Το κύριο ζήτημα ήταν η προσέγγιση του Ισραήλ προς τα παλαιστινιακά εδάφη και συγκεκριμένα οι πολιτικές του προς τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες περιλαμβάνουν έναν μακροχρόνιο ισραηλινο-αιγυπτιακό αποκλεισμό της περιοχής και περιοδικές ισραηλινές στρατιωτικές επεμβάσεις.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας είναι προστάτης της Χαμάς, της μαχητικής ομάδας που κυβερνά τη Γάζα.

Το 2018, η Τουρκία υποβάθμισε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή από την Άγκυρα, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εξήντα Παλαιστίνιους στα σύνορα με τη Γάζα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση -τότε-…