Ο θρύλος λέει ότι όλοι οι άνδρες που είχαν στην κατοχή τους το Koh-i-Noor έπεσαν σε δυσμένεια. Ένα ινδουιστικό κείμενο του 14ου αιώνα αναφέρει ότι «εκείνος που έχει αυτό το διαμάντι θα κατέχει τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει και όλες τις συμφορές του. Μόνο ο Θεός ή η γυναίκα μπορεί να το φορέσει ατιμώρητα». 

Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει την προφητεία, αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, καθώς είναι ένας άνδρας, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, που μόλις κληρονόμησε το διαμάντι.

Το Koh-i-Noor, που γράφεται επίσης Kohinoor, είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο. Πόλεμοι έχουν διεξαχθεί στο όνομά του, όπως γράφει η «El Pais». 

Ανήκε σε Ινδουιστές, Μογγόλους, Πέρσες και Αφγανούς μονάρχες. Και το 1877, πέρασε στα χέρια της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, όταν η βασίλισσα Βικτώρια ονομάστηκε αυτοκράτειρα της Ινδίας. Το κόσμημα τοποθετήθηκε στο κέντρο του στέμματος της βασίλισσας Ελισάβετ το 1937 για τη στέψη της. Και τώρα ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ κληρονόμησε το στέμμα. Πολλοί ελπίζουν ότι δεν θα είναι εκείνος που θα το φορέσει και ότι, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση -ή τη δεισιδαιμονία- θα το δώσει στη σύζυγό του, τη βασίλισσα σύζυγό του, Καμίλα. Όμως η Ινδία επιδιώκει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ έχει αναζωπυρώσει μια μακροχρόνια διαμάχη. Οι ινδικές αρχές πιστεύουν ότι το διαμάντι μεταφέρθηκε παράνομα από τη χώρα και δεν ήταν δώρο, όπως υποστηρίζει η βρετανική βασιλική οικογένεια. Ζητούν να επιστραφεί το Koh-i-Noor, υποστηρίζοντας ότι η ένταξή του στο βασιλικό στέμμα αποτελεί κατάλοιπο από τις ημέρες της αποικιοκρατίας της Βρετανίας στην Ινδία. Οι εκκλήσεις αυτές συσσωρεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το #Kohinoor έγινε trending topic αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος της Ελισάβετ. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Koh-i-Noor που έχει μια «σκοτεινή» ιστορία. Τα Κοσμήματα του Στέμματος – μια συλλογή κοσμημάτων και θησαυρών που θεωρείται η πολυτιμότερη στον κόσμο – είναι…