ΜΜΕ της γειτονικής χώρας επιτίθενται στις ΗΠΑ με όχημα την Ελλάδα

Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα ιδίως τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει παραλάβει τα αντίστοιχα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ. Μερίδα του τουρκικού Τύπου βλέπει παρέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Άγκυρας πίσω από αυτήν την κίνηση με τη Μιλιέτ να αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ενώ οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν την Τουρκία, ακόμα και στην παράδοση ανταλλακτικών, ήδη παρέδωσαν δύο F-16, και θα παραδώσουν άλλα 81». Από την πλευρά της, η εφημερίδα Σοτζού σημειώνει ότι «η Ελλάδα παρέλαβε δύο F-16 τα οποία εκσυγχρονίστηκαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ«.

  • Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Έχει κι αλλού πορτοκαλιές… – Μήνυμα του τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ για τα F-16

Η Α Χαμπέρ αναφέρει ότι «μετά τις κρίσεις που συνέβησαν με την Ελλάδα ήρθε η παρέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας. Εκσυγχρονίζουν 83 F-16 και ήδη παραδίδουν τα δύο».

Οι απειλές Τσαβούσογλου

Η ενόχληση της Τουρκία με τις ΗΠΑ δεν κρύβεται καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει πότε η Ουάσιγκτον θα της πουλήσει τα F-16, καθώς υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες αγορές, όπως η Ρωσία ή η Γαλλία.

Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται μία ημέρα μετά τις απειλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, που καλούσε την Ελλάδα να συνέλθει και να μην ενεργεί σαν όργανο άλλων δυνάμεων γιατί θα έχει την ίδια αντιμετώπιση που είχε πριν από 100 χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι το Κογκρέσο έχει μπλοκάρει προς το παρόν το αίτημα της Τουρκίας για προμήθεια F-16, κάτι που αναμένεται να είναι και αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν το επόμενο διάστημα, σε μια συνάντηση που προανήγγειλε ο τούρκος πρόεδρος.

Η αναβάθμιση των ελληνικών F-16

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, που σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσαν σήμερα από κοινού στην Πολεμική Αεροπορία τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 Viper, «τα αεροσκάφη επιτρέπουν…