Σε ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που προετοιμάζονται για το σενάριο το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Σταθερή στον σχεδιασμό της εμφανίζεται η Τουρκία σε σχέση με την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φροντίζει να διατηρήσει την εμπρηστική ρητορική του, ενώ στο πεδίο των ερευνών προτίμησε να εμφανιστεί προς το παρόν «συγκρατημένος» «διαβάζοντας» τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιμένοντας στο πρόγραμμα ισχυροποίησης της πολιτικής του μέσα από τον ρόλο που θέλει να παίξει ως διαμεσολαβητής, δεν εμφανίζεται πρόθυμος να ρισκάρει – προς το παρόν – με ένα σενάριο υψηλής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμα και αν η Αγκυρα στο πεδίο των γεωτρήσεων επέλεξε να εγκαταστήσει για γεωτρήσεις το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, προκαλώντας και την αντίδραση «σκληρών» της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως ο Τζιχάντ Γιαϊτζί, λόγω της συγκυρίας, ο μακροπρόθεσμος στόχος της παρά την προσωρινή αναδίπλωση παραμένει να κάνει τις κινήσεις εκείνες που θα «σφραγίσουν» τις μαξιμαλιστικές βλέψεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν είναι πάντα… συνεπής – Τι περιμένουν σε Ελλάδα και Κύπρο και οι «υποσχέσεις» του Τούρκου προέδρου

Με τις γεωτρήσεις να αναδεικνύονται σε ένα όπλο με διπλή δύναμη για τον Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο υποστήριξε ότι αυτές και τα ευρήματα στα οποία θα καταλήξουν θα ενισχύσουν την τουρκική οικονομία.

«Μετατρέψαμε τη χώρα μας στη σημαντικότερη ενεργειακή γέφυρα με έργα αγωγών. Πραγματοποιούμε έρευνες και γεωτρήσεις με δικά μας πλοία. Από τη στιγμή που θα εξάγουμε φυσικό αέριο, αυτή η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική» τόνισε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Ρητορική…