Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόσφυγες από τη Συρία οργανώνονται για να περάσουν στην Ευρώπη

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Καραβάνι με πρόσφυγες», μετά τα δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ αλλά και δυτικών μέσων όπως το AFP, που ανέφεραν πως χιλιάδες πρόσφυγες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν για την Ευρώπη. Η πορεία προς την ΕΕ οργανώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους ακολούθους να ξεπερνούν τους 70.000.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσής τους στην Τουρκία και του εντεινόμενου ρατσισμού σε βάρος τους, πέρα από τις εκστρατείες απέλασης και τις αποφάσεις που περιορίζουν τη ζωή τους.

  • Διαβάστε επίσης: Θεοδωρικάκος: Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία – Από τον Έβρο δεν περνάει κανείς

Επίσης, πιστεύουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση που αποφάσισε η Άγκυρα στη βόρεια Συρία και η προσπάθεια «συμφιλίωσής της» με τη Δαμασκό, αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «ασφαλούς» περιοχής για την εγκατάσταση των σύρων προσφύγων και τον διωγμό τους από την Τουρκία.

Το πρωτοσέλιδο της Μιλιέτ

Χωρισμένοι σε γκρουπ των 50 ατόμων

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνονται πληροφορίες για την οργάνωση του ταξιδιού. Οι πρόσφυγες καλούνται να έχουν μαζί τους υπνόσακους, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες, κουτιά πρώτων βοηθειών κ.α. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει το «Καραβάνι του φωτός» και πώς θα επιδιώξει να φτάσει στην Ευρώπη. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως θα χωριστεί σε ομάδες 50 ατόμων.

Είναι όμως το «Καραβάνι του Φωτός» μία από τις συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Συρία ή η Αγκυρα λειτουργεί ως προβοκάτορας που χειραγωγεί τη συριακή προσφυγική κρίση προκειμένου να αποκτήσει κάποια επιρροή στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και όσον αφορά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες εκλογές;

Αγωνία επιβίωσης ή δάκτυλος της Άγκυρας

Οι…