Στα τέλη Αυγούστου αναμένονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα αποτυπώνουν το νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά την «υπόθεση των υποκλοπών»

Την επόμενη εβδομάδα το πολιτικό ενδιαφέρον δεν θα συγκεντρώνει απλώς η Βουλή με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις παρακολουθήσεις. Είναι κοινό μυστικό πως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα έχουμε και τις πρώτες δημοσκοπήσεις.

Αυτές θα έχουν ένα νέο δεδομένο και θα μετρήσουν μια νέα συμπεριφορά. Αυτή των πολιτών μετά το σκάσιμο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων αλλά και λίγο πριν από τη φετινή ΔΕΘ. Αρα θα είναι μετρήσεις που δεν θα δείχνουν απλώς τις τάσεις της στιγμής – όπως συνηθίζουμε να λέμε – αλλά θα προδιαγράφουν το θερμό πολιτικό και κοινωνικό φθινόπωρο καθώς και τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στα κόμματα και στο εντελώς νέο τοπίο.

Διαβάστε επίσης: Το στοίχημα είναι ποιο όραμα θα προσφερθεί στην κοινωνία

Θα αποβούν όμως οι τρέχουσες εξελίξεις game changer ή θα απορροφηθούν – με προφανή φθορά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – από ένα νέο και ανανεωμένο μοντέλο κυβερνητικής διαχείρισης σε συνδυασμό με μετατόπιση της ατζέντας; Μένει να φανεί. Ολοι πάντως περιμένουν.

Για παράδειγμα: Η κυβέρνηση θα σημειώσει εκείνη την απώλεια στην πρόθεση ψήφου αλλά και στην εμπιστοσύνη που θα ανάψει τα φώτα συναγερμού για πιο βαθιές αλλαγές ή τομές; Είναι η όλη υπόθεση με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, το Predator και το όλο κλίμα πίεσης από την Ευρώπη «εσωτερικό ζήτημα του πολιτικού συστήματος και κάτι που δεν αφορά ευρέως» ή σημείο G στη σχέση της κυβέρνησης με τα πιο κεντρώα κοινά με τα οποία ο Μητσοτάκης έχει προνομιακή σχέση;

Κέρδη και ζημιές

Εδώ δεν θα έχει απλώς σημασία το πόσο χάνει η κυβέρνηση. Εδώ θα έχουν σημασία και οι μετρήσεις που θα δείχνουν πώς εκταμιεύει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτό σε περιβάλλον δικομματισμού (και όχι ασθενούς διπολισμού, όπου ο δεύτερος απέχει πολύ απ’ τον πρώτο και η εναλλαγή στην…