Η Σουηδία βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης φοβούμενη το ενδεχόμενο παρέμβασης εξωτερικών δυνάμεων στις επερχόμενες εκλογές της, εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian. 

Η σκανδιναβική χώρα, τονίζει η εφημερίδα, πρόσφατα έθεσε και πάλι σε λειτουργία το Psychological Defence Agency, έναν οργανισμό αποστολή του οποίου είναι η προστασία της δημοκρατίας και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας. Ο οργανισμός είχε αρχικά συσταθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Σημειώνεται πως τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρήσει αυξημένη δραστηριότητα από ξένες δυνάμεις. Αυτό συνέβη σε συνέχεια της απόφασής της να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η χώρα βίωσε περίοδο μεγάλης έντασης, με την παραίτηση του Πρωθυπουργού της χώρας Στέφαν Λεβέν, την άνοδο της Magdalena Andersson, πρώτης γυναίκας ηγέτη της χώρας αλλά και τις απειλές εκ μέρους του Πούτιν.

Μάλιστα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό το κόμμα των Sweden Democrats (κόμμα ακροδεξιών λαϊκιστών με ναζιστικές ρίζες) να αντικαταστήσει το Κόμμα των Μετριοπαθών (Moderate Party) ως η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη της χώρας. 

Στον δρόμο προς τις εκλογές, η μάχη λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε αριστερά κόμματα υπό την ηγεσία των Social Democrats της Andersson και έναν κεντροδεξιό συνασπισμό υπό το Κόμμα των Μετριοπαθών, αλλά ακόμα και οι Μετριοπαθείς μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξαν εντελώς την στάση τους απέναντι στο μεταναστευτικό, και ενώ κάποια χρόνια πριν καλούσαν τους Σουηδούς να “ανοίξουν την καρδιά” τους στους πρόσφυγες, πλέον έφτασαν στο σημείο να καλωσορίζουν στο συνασπισμό τους τον Jimmie Åkesson που θέλει να δει τα ποσοστά ασύλου να φτάνουν σε μηδενικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Mats Engström, αναλυτή Διεθνών Σχέσεων και πρώην σύμβουλο του Υπουργού Εξωτερικών των Σοσιαλδημοκρατών, όντως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ζήτημα της βίας έχει επανέλθει και βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, αλλά το γεγονός ότι η…