Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε τουρκικά ύδατα και λιμάνια έχουν βρει καταφύγιο θαλαμηγοί Ρώσων ολιγαρχών ώστε να γλιτώσουν την κατάσχεση στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση κατά του κύκλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως ένα στα τέσσερα πολυτελή γιοτ που πιστεύεται ότι ανήκουν σε πάμπλουτους Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δηλαδή τουλάχιστον δέκα σκάφη, βρίσκονται αγκυροβολημένα σε τουρκικά λιμάνια.

Η συνολική αξία αυτού του ρωσικού «στόλου» στην Τουρκία υπολογίζεται σε 2,2 δισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή υψηλότερη από την αξία του συνόλου των θαλαμηγών που έχουν ήδη δημευθεί από δυτικές κυβερνήσεις μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καμία από αυτές τις θαλαμηγούς δε βρισκόταν πέρυσι τέτοια εποχή, δηλαδή πριν από τις κυρώσεις, στις τουρκικές ακτές, αλλά αντίθετα έπλεαν στις θάλασσες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Ανοιχτά των ακτών της Αλικαρνασσού βρίσκεται το υπερπολυτελές σκάφος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς ‘Solaris’, αξίας 402 εκατ. λιρών, με τις 48 καμπίνες σε οκτώ καταστρώματα και το χώρο για προσγείωση ελικοπτέρου.

Σε τουρκικό νησί βρίσκεται επίσης το άλλο μεγάλο του σκάφος, το ‘Eclipse’ αξίας 363 εκατ. λιρών με το μίνι υποβρύχιο και τον εκτοξευτή πυραύλων.

«Η έρευνα αναδεικνύει πώς η Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στο καθεστώς Πούτιν μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει γίνει καταφύγιο για τις θαλαμηγούς Ρώσων ολιγαρχών», σημειώνουν οι Times.

Τονίζοντας πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, η εφημερίδα προσθέτει πως η Ουάσινγκτον είναι όλο και πιο θορυβημένη με το πώς η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες της Ρωσίας χρησιμοποιούν την Τουρκία για να διαφύγουν τους οικονομικούς και εμπορικούς περιορισμούς της Δύσης.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η αξία των τουρκικών εξαγωγών προς τη Ρωσία το…