Στις φυλακές του Μάριον, στο Ιλινόι, σε μια ειδική μονάδα που αποκαλείται «Μικρό Γκουαντάναμο», ένας άνδρας που μιλάει έξι γλώσσες και τον αποκαλούν «έμπορο του θανάτου» εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών έχοντας χτίσει μία αυτοκρατορία λαθρεμπορίου όπλων που επεκτάθηκε σε όλο τον πλανήτη.

Victor Bout

Το όνομά του είναι Viktor Bout. Και η πατρίδα του, η Ρωσία, τον θέλει πίσω το ταχύτερο. Το ερώτημα είναι γιατί.

Ο 55χρονος Bout είναι ο πλέον διαβόητος έμπορος όπλων της εποχής του και κατηγορείται ότι τα όπλα από τα οποία έχει γίνει πλούσιος έχουν προκαλέσει πολέμους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στη Ρωσία «μια ουσιαστική προσφορά» για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση δύο Αμερικανών που κρατούνται στη Μόσχα, της μπασκετμπολίστριας του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του συμβούλου ασφαλείας Πολ Γουίλαν. Ρώσοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι αναμένουν ανταλλαγή κρατουμένων.

Και πρώτος στη λίστα είναι ο Βίκτορ Μπουτ, που συνελήφθη το 2008 στην Ταϊλάνδη.

Ο Steve Zissou, ο δικηγόρος του Bout με έδρα τη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι «κανένας Αμερικανός δεν θα ανταλλάσσεται αν ο Viktor Bout δεν σταλεί σπίτι του».

Αν και η Ρωσία έχει διαμαρτυρηθεί ότι ο Bout παγιδεύτηκε από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA), πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές πιστεύουν ότι η οργή της δεν συνδέεται με την ουσία της υπόθεσης, αλλά μάλλον με τους δεσμούς του Μπουτ με τη ρωσική στρατιωτική αντικατασκοπεία, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο αρθογράφος της Washington Post Άνταμ Τέιλορ.

«Είναι σαφές ότι είχε σημαντικούς δεσμούς με ρωσικούς κυβερνητικούς κύκλους», δήλωσε ο Lee Wolosky, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην κυβέρνηση Κλίντον που ηγήθηκε των πρώτων προσπαθειών για την αντιμετώπιση του δικτύου του Μπουτ.

Αν και λιγότερο διάσημη από την KGB και τον διάδοχό της το FSB, η ρωσική στρατιωτική…